Koffer & Blik

Koffer&Blik
Mediaproducties

Koffer & Blik / donderdag 20 februari 2020

Zwerfafval in Venserpolder

In opdracht van Gemeente Amsterdam werkt Koffer en Blik mediaproducties aan een onderzoeksdocumentaire (25min) over zwerfafval in Venserpolder.

Een wandeling door Amsterdam Venserpolder roept een gemengd beeld op: een ruimtelijke indeling, geordende straten en veel groen.

Maar ook veel zwerfafval. Grofvuil dat zich heeft opgehoopt rondom de afvalcontainers, kartonnen dozen, verwaaide zakjes en drankblikjes verspreid in grasperken en speelveldjes. Dit fenomeen is al enige tijd bekend en roept bij veel buurtbewoners ergernis en frustratie op. Waarom wordt er geen of te weinig gebruik gemaakt van de bestaande mogelijkheden op het gebied van afvalscheiding? Weten bewoners de weg naar de afvalpunten wel goed te vinden? Is het een vorm van gemakzucht? Of is het een uiting van iets anders?

In samenwerking met organisator en visueel antropoloog Karen Soeterik werk ik momenteel aan het verkennen van de wijk om een beter beeld te krijgen van wat er speelt. We kijken naar de sociaaleconomische omstandigheden en de relatie tot de beperkingen maar ook de mogelijkheden rondom afvalscheiding en recycling. Zijn er onder bewoners zelf al initiatieven als het om afvalscheiding en recycling gaat?

Binnenkort meer informatie.