Koffer & Blik

Koffer&Blik
Mediaproducties

Fenix gekooid: een community in lockdown

'Fenix gekooid: een community in lockdown' ('54) is een intiem groepsportret van de bewoners- en ondernemers in appartementencomplex Fenix I, gedurende het eerste jaar van de pandemie.

Appartementencomplex Fenix I op Katendrecht was nog maar nét omgebouwd van een oude opslagloods tot een vernieuwend woon- werkcomplex toen de coronapandemie uitbrak. Verschillende bewoners en ondernemers, waaronder ikzelf, waren net enkele maanden in het gebouw gevestigd toen Nederland in lockdown ging.

In en rond de Fenix ontstonden allerlei initiatieven in reactie op de lockdown. Een vioolconcert in de binnentuin, een creatieve uitverkoop van een net ingekochte voorraad wijn voor een Proeflokaal aan de voet van de Fenix. Deze intitiatieven vormde voor mij de aanleiding om te gaan filmen.

Uiteindelijk heb ik de Fenix-community ruim een jaar lang geportretteerd. Van een wijnspecialist en kapper, tot een uitvaartondernemer en violist. Chaos, stilte, veerkracht en creativiteit wisselen elkaar af terwijl bewoners en ondernemers proberen zich een weg te vinden in de vreemde werkelijkheid die is ontstaan.

Fenix gekooid: een community in lockdown schept een indringend tijdsbeeld en geeft een unieke inkijk in een bijzondere community in Rotterdam.

De documentaire gaat woensdag 2 maart 20:00 in premiere in filmtheater LantarenVenster. Daarna draait de documentaire daar op zondag 6 maart 19:30 en woensdag 9 maart 17:00.

Kaarten zijn te bestellen via onderstaande link.

https://www.lantarenvenster.nl/programma/fenix-gekooid-een-community-in-lockdown/