Koffer & Blik

Koffer&Blik
Mediaproducties

Fenix gekooid: een community in lockdown

Het iconische Fenix I op Katendrecht is een interessante mix van wonen en ondernemen en was nog maar net opgeleverd toen in maart 2020 een lockdown werd aangekondigd. In dit intieme groepsportret volgt documentairemaker en Fenixbewoner Sara Blom, een jaar lang de Fenix-community, vanaf de eerste dagen van de lockdown tot ruim een jaar later.

Chaos, stilte, veerkracht en creativiteit wisselen elkaar af terwijl bewoners proberen zich een weg te vinden in de vreemde werkelijkheid die is ontstaan. Wijnspecialist Rein sluit noodgedwongen de deuren van zijn proeflokaal aan de voet van de Fenix en begint een maaltijdservice in het gebouw. Ismael is de persoonlijke kapper van Hugo de Jonge en wordt bekend met facetime knippen. Uitvaartondernemer Helen neemt maatregelen in haar uitvaartcentrum en bewoner Ineke ziet haar zoon en kleinkinderen alleen nog op een paar meter afstand op de galerij. De documentaire schept een indringend tijdsbeeld en geeft een unieke inkijk in een bijzondere community in Rotterdam.

De documentaire heeft gedraaid in Filmtheater LantarenVenster in Rotterdam. Op vrijdag 7 oktober 2022 wordt de documentaire vertoond in Filmhuis Breda en in het najaar van 2022 verschijnt deze op RTV Rijnmond.